fredag 20 april 2018

Fåglar, fåglar, fåglar........

Ja vid den här årstiden är det mest fåglar som blir fotade. Det händer ju mycket i fåglarnas värld nu så det är bäst att passa på när de är så aktiva. Många flyttfåglar har kommit tillbaka och det ska byggas bo och läggas ägg. De har fullt upp kan man säga.

Tog en omväg genom skogen hem från jobbet idag på morgonen. Hittade en hel del intressanta fåglar och fick många bra bilder. Några av dem kan ni få se här. Några kommer jag att lägga upp på Facebook senare. 

Den söta lilla Sädesärlan har kommit, det är ett säkert vårtecken. Vi hade 100 tals av dom här på åkern häromdagen när bonden plöjde.


Spillkråkan var på plats vid sitt bo. Lite konstigt bara, På bilden ser ni en hane och en hona. Men i boet ligger en redan på ägg eftersom den ligger där hela tiden. Är de tre eller har det kommit en inkräktare ? 
Spillkråkan har fått sitt svenska namn av att hon spiller träspån omkring sig när hon hackar ut sitt bo ur en trädstam. Namnet är känt från 1700-talet men är säkert äldre än så. Men hon har också begåvats med en mängd andra namn, tallhackare, svartspett, spelkråka, hålkråka och regnkricka för man trodde att det skulle bli regn när hon flög över skogen och ropade "kricka kricka". Ett annat namn var Gertrudsfågeln. En sägen berättar att Vår Herre bad om bröd i en torparstuga, men vägrades detta av torparhustrun, som hetter Gertrud. Till straff förvandlades hon då till en fågel, som måste söka sin föda mellan barken och trädet och endast dricka vid regnväder. Hon flög ut genom skorstenen, och endast hennes hjässa förblev röd – kvinnan hade burit en röd hätta.
En underbar syn, en av Gässen ligger på ägg och den andra vaktar i vattnet bredvid.Vackra TussilagoRödhaken håller sig alltid frammeEn väldigt ljus och vacker Ormvråk sitter och spanar i ett träd.Knipan ser jag överallt ! men vacker är den !En lite kul bild tycker jag. Gräsand till vänster, Forsärlan i mitten och Kanadagås till höger !Orre tupp.Tror detta är en Taltrast, rätta mig om jag har fel !Ja allt detta vackra och spännande kan man få se i naturen nu. Sakta ner och se dig omkring. Det finns mycket att upptäcka och lära sig. Det är sånt som gör mig glad i alla fall.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar