torsdag 8 juni 2017

Span på hemmaplan !

För fjärde året i rad har vi den stora äran att få ha Hornuggla med ungar här hemma. Alldeles utanför husknuten. I år trodde jag det var kört eftersom boet hade blåst sönder i vinter. Hornugglan häckar i gamla skatt och kråkbon. Men den hade tydligen hittat ett liknande bo strax intill det gamla. Gissa om jag blev lycklig !

Härom kvällen hörde jag ungarnas pipande. de har tagit sig ur boet och sitter i varsitt träd och skriker efter mat. Jag lyckades lokalisera vilka träd de satt i men såg dem inte eftersom de satt gömda i de täta grenarna. Skymtade bara två av dem.

Plötsligt såg jag en vuxen Hornuggla, mamma eller pappa sitta på en gren i ett annat träd, strax intill. Såå vacker. Jag som älskar Ugglor blev ju alldeles salig såklart. När den varnar ungarna om fara så kraxar den som en kråka. Den har alldeles orange ögon och är såååå vacker. Den kan göra sig långsmal så att den ser ut som en gren och då är det helt omöjligt att se den.


Den vuxna Hornugglan !


Ungarna som sitter och trycker bland grenarna, nästan osynliga. När de blir lite tuffare brukar de sitta helt synligt så man kan gå fram och titta på dem. Då blundar de och tror att de inte syns.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar